Φυσικές Επιστήμες

     Οι Φυσικές Επιστήμες είναι οι επιστήμες που μελετούν τα φυσικά φαινόμενα και προσπαθούν να δώσουν ερμηνεία σε αυτά. Οι επιστήμες που ανήκουν στις Φυσικές Επιστήμες είναι η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία και οι επιστήμες της Γης και του περιβάλλοντος, όπως είναι η Γεωλογία. Μαζί με τα Μαθηματικά και την Πληροφορική ανήκουν σε έναν ενιαίο κλάδο, τις Θετικές Επιστήμες.


Ντοκιμαντέρ φυσικών επιστημών:

     Μια πολύ καλή ελληνική σειρά ντοκιμαντέρ είναι η σειρά "Το Σύμπαν Που Αγάπησα" των καθηγητών Μάνου Δανέζη και Στράτου Θεοδοσίου:
     Η καλύτερη σειρά ντοκιμαντέρ όμως θεωρείται η σειρά "Cosmos: A Personal Voyage" που παρουσίαζε ο αείμνηστος αστροφυσικός Carl Sagan. Μπορείτε να τη δείτε στην αρχική έκδοση:
https://tinyurl.com/y3g9cgzq
και με ελληνικούς υποτίτλους:

http://tinyurl.com/q92luyt
και
https://tinyurl.com/w3g63oa
     Υπάρχουν επίσης πάρα πολλά ντοκιμαντέρ που απεικονίζουν το φυσικό περιβάλλον και τους οργανισμούς σε διάφορες περιοχές της Γης. Χαρακτηριστικά είναι τα ντοκιμαντέρ του Jacques-Yves Cousteau ("Ο σιωπηλός κόσμος", "Κόσμος χωρίς ήλιο" κ.α.), το "Frozen Planet" του Discovery Channel, το "Microcosmos" κ.α.
    Επίσης, πλούσια γνώση για μικρότερες κυρίως ηλικίες, από τις σειρές "Μια φορά και έναν καιρό ήταν η ζωή" και "Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος":
https://tinyurl.com/y26gb5o4
και μερικά ακόμη:
https://tinyurl.com/rp3en48u

Τηλεοπτικές εκπομπές φυσικών επιστημών:

     Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν αρκετές εκπομπές στην τηλεόραση που περιλαμβάνουν φυσικές επιστήμες. Πιο χαρακτηριστικές είναι η "MythBusters" του Discovery Channel που καταρρίπτει ή επαληθεύει μύθους με τη βοήθεια της επιστήμης, η γαλλική εκπομπή "C'est pas sorcier" που εξηγεί διάφορα φυσικά φαινόμενα, αλλά και πιο ανάλαφρες εκπομπές με χιούμορ όπως η "Brainiac: Science Abuse".

Ταινίες επιστημονικής φαντασίας - φυσικών επιστημών:

     Πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας περιέχουν στοιχεία φυσικών επιστημών και πολλές από αυτές είναι αρκετά ακριβείς στην ορθότητα των επιστημονικών εφαρμογών και φυσικών φαινομένων που παρουσιάζουν. Η αρχή έγινε βέβαια με ταινίες που στηρίχθηκαν σε κλασσικούς συγγραφείς όπως ο Ιούλιος Βέρν και αργότερα με τον Isaac Asimov, τον Arthur Clarke κτλ. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη βελτίωση των οπτικών εφέ γυρίστηκαν ταινίες όπως το "Star wars", "Alien", "Blade Runner", "I, Robot", "Interstellar", "The Martian", "Gravity" κτλ. Το 2011 η Nasa ανακοίνωσε δύο λίστες με τις καλύτερες και τις χειρότερες ταινίες βάσει της επιστημονικής τους ορθότητας. Οι καλύτερες ταινίες ήταν οι εξής: "Gattaca", "Contact" (η οποία στηρίχθηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Carl Sagan), "Metropolis", "The Day the Earth Stood Still", "Woman in the Moon", "The Thing from Another World" και "Jurassic Park". Επίσης, θα πρόσθετα και την κορυφαία, κατά τη γνώμη μου, ταινία του είδους "2001: A Space Odyssey" η οποία κυκλοφόρησε το 1968 (έναν χρόνο πριν πατήσει ο άνθρωπος για πρώτη φορά στο φεγγάρι) και περιλαμβάνει πολύ προχωρημένη επιστήμη για την εποχή της όπως επίπεδες οθόνες, θαλάμους τεχνητής βαρύτητας κτλ.
-Μία λίστα με μερικές από αυτές:
https://tinyurl.com/n89jeb5j

Επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια φυσικών επιστημών:

     Υπάρχουν πάρα πολλά επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια που περιλαμβάνουν φυσικές και θετικές επιστήμες, και είναι διαβαθμισμένα ανάλογα με την ηλικία. Πολλά από αυτά είναι παιχνίδια γνώσης, καλλιέργειας διαφόρων δεξιοτήτων, εύρεσης γρίφων κτλ. Μερικά ενδεικτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια που μπορούν να παιχτούν μέσω διαδικτύου:



Ιστοσελίδες φυσικών επιστημών:

     Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές καλές σελίδες με πληροφορίες για τις φυσικές επιστήμες, σελίδες με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και σελίδες με διάφορα πειράματα και videos. Ενδεικτικά αναφέρω τη σελίδα physics4u:
http://physics4u.gr/blog/
τη σελίδα του Ανδρέα Κασσέτα με διδακτική φυσικής:
http://users.sch.gr/kassetas/
μια σελίδα με προσομοιώσεις πειραμάτων φυσικών επιστημών:
https://phet.colorado.edu/el/
σελίδα με πειράματα του συναδέλφου Ηλία Σιτσανλή:
http://blogs.sch.gr/sitsil/
σελίδα με προσομοιώσεις, ασκήσεις κτλ "Βιολογία, Γεωγραφία, Χημεία  Γυμνασίου":
σελίδα με βιβλία Φυσικής του συναδέλφου Ιωάννη Γαβαλά:
https://gavalas.mysch.gr/%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1/
ιστορία των φυσικών όρων από τον συνάδελφο Χαράλαμπο Κασωτάκη:
σελίδα με ιστοσελίδες καθηγητών Φυσικών Επιστημών Κρήτης:
το φωτόδεντρο από το Υπουργείο Παιδείας:
http://photodentro.edu.gr/aggregator/
και τα διαδραστικά σχολικά βιβλία:
http://ebooks.edu.gr/new/allcourses.php
(με δική μου εισήγηση μετατράπηκε και το βιβλίο Φυσικής Β' Λυκείου των ΕΠΑΛ)
σενάρια διδασκαλίας και πειραμάτων Golabs:
https://www.golabz.eu/language/el 
διαγωνίσματα για τα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων:
http://www.study4exams.gr/
17 εξισώσεις που άλλαξαν τον κόσμο:
σύνδεσμος για τα θέματα παγκύπριων εξετάσεων:
παρατηρητήριο σεισμών στην Ελλάδα:
δορυφόροι γύρω από τη Γη:
σχόλια για τις πανελλαδικές εξετάσεις:
https://tinyurl.com/yytbm34u
εφαρμογή για smartphones που βοηθάει σε μετρήσεις και πειράματα:

https://phyphox.org/
φυσικά το YouTube με άφθονο υλικό από πειράματα φυσικής:
www.Youtube.com
και "περίεργα", όπως το θυροτηλέφωνό μου που "πιάνει" ραδιοφωνικό σταθμό:
http://www.youtube.com/watch?v=c_C6UpX1RiA

 

Εφαρμογές-προγράμματα για τον υπολογιστή αλλά και για τις φυσικές επιστήμες:

https://sxoleio.eu/

(επιπλέον: PhyPhox, Chem Lab, Crocodile Chemistry, ChemToolBox, Modelus κτλ.) 

Βιβλία φυσικών επιστημών:

     Υπάρχει μια πλούσια βιβλιογραφία σε βιβλία φυσικών επιστημών και εκλαϊκευμένης επιστήμης.
Στον ελληνικό χώρο αξιόλογα βιβλία έχει γράψει ο φυσικός Γιώργος Γραμματικάκης με βιβλία όπως "Η Κόμη της Βερενίκης" και "Η αυτοβιογραφία του φωτός". Στον τομέα της διδακτικής της Φυσικής κορυφαίος θεωρείται ο φυσικός Ανδρέας Κασσέτας με βιβλία όπως "Το Μήλο και το  Quark" κ.α.
     Στην ξένη βιβλιογραφία υπάρχουν ακόμα περισσότερα βιβλία. Το πιο γνωστό βιβλίο είναι "Το Χρονικό του Χρόνου" (A Brief History of Time) του αστροφυσικού Stephen Hawking.
     Τα τελευταία χρόνια έχει ανθίσει η γραφή βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης και επιστημονικής μυθιστορίας. Με αυτόν τον τρόπο τα επιστημονικά βιβλία έχουν γίνει πιο ανεκτά στο ευρύ κοινό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι "Το θεώρημα του παπαγάλου" του Denis Guedj, "Η Φόρμουλα του Θεού" του Jose Rodrigues Dos Santos, η σειρά βιβλίων του Dan Brown αλλά και πιο ανάλαφρα βιβλία με εξήγηση καθημερινών φαινομένων όπως "Το πανηγύρι της Φυσικής" του Jearl Walker κ.α.
     Βιβλία από το Ίδρυμα Ευγενίδου:
http://tinyurl.com/o773zjj
     Περιοδικό Quantum:
https://tinyurl.com/4dbjcju3
     Το 2005 ιδρύθηκε στην Ελλάδα η ομάδα Θαλής + Φίλοι, η οποία κάνει παρουσιάσεις βιβλίων, κυρίως θετικών επιστημών, και λειτουργεί ως λέσχη ανάγνωσης βιβλίων. Η κεντρική τους σελίδα είναι η:
http://thalesandfriends.org/el
και ο χάρτης με όλες τις λέσχες ανάγνωσης στην Ελλάδα:
http://thalesandfriends.org/el/lesxes-anagnosis/
Στην Κομοτηνή υπάρχει η αντίστοιχη λέσχη ανάγνωσης:
http://leshianagnosiskomotinis.blogspot.gr/

Συμμετοχή ως αξιολογητής των βιβλίων Φυσικής Γυμνασίου της Klett-National Geographic:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου